lauantai 8. joulukuuta 2012

Tongariro, Taupo ja Waikite Valley Thermal Pool

8.12. Lauantai

Eilen aamulla klo 7 lähettiin autolautalla eteläsaarelta kohti pohjoissaarta. Tällä kertaa aamupala syötiin lautalla ku semmoinen oli tarjolla, ja saatiinpahan tapettua syödessä hieman aikaakin. Reissu meni yllättävän nopeasti uusia kuvioita plänäillessä ja perillä Wellingtonissa oltiin klo 12 maissa. Tiedossa oli ajopäivä koska haluttiin Taupo-järven lähettymille. Satamaan päästyä nokka suunnattiin samoin tein kohti pohjosta. Muutaman tunnin ajon jäläkeen alkokin jo näkymään Tongariro, Ngauruhoe ja Ruapehu, alueen aktiiviset tulivuoret. Tongariro yskähtiki pari viikkoa sitten, joten vähän jännitti niitten vierestä ajaminen :) Tongariro on vieläkin aktiivisessa tilassa ja mm. yks sen läheltä menevistä vaellusreiteistä on laitettu turvallisuussyistä kiinni.

Yöpaikaksi valittiin DOC:n ilmainen kämpsaitti Kaimanawa Forest Parkissa noin 15km Tongarirosta itään. Kaunis mettäalue, jossa virtaa hieno jokiki! Illalla käytiin kävelemässä lyhyt Pillars of Hercules -reitti, mutta mitään ihmeempiä Herkuleen pilareita ei löydetty, ainoastaan viereisen vaaran rinteeltä nous höyryä useammastakin kohasta. Aika aktiiviselta tämäkin alue vaikuttaa :O!

Tänään herättiin klo 7:20 hirveeseen maanjäristykseen! Heh, no ei sentään muuta ku meijän auto heilahteli vähäsen, ei mitenkään mahottomasti, mutta niinku joku keikuttais ulkoapäin tahallaan. Ensimmäisenä tuliki tietty mieleen, että maanjäristys. Mitään ihmeellistä ei näkyny eikä kuulunu, ja samassa keikutus sitten loppuki. Päivällä ku käytiin sitte visiitillä Volcanic Activity Centerissä Taupossa, niin huomattiin live-seismografista että klo 7:20 oli ollut hyvin pieni maanjäristys jossain kymmenien kilometrien päässä. Liekö tuo sitten heilutellu meijän autoa, jäi vähän mysteeriksi...

Alue on todella vulkaanisesti aktiivinen ja näyttää siltä, että kaikki nähtävyydetkin liittyy siihen, tai sitten kalastukseen. Tällä kertaa ei käytetty aikaa kalastamiseen, vaikka Taupo-järven rannalla oleva Turangi on nimennytkin itsensä maailman taimenkalastuksen pääkaupungiksi. Aamulla käytiin ällistelemässä Tongariroa, Ngauruhoea ja Ruapehua vähän lähempää toiselta tieltä. Aika jylhän näkösiä vuoriahan nuo ovat, ei ihmekään että Lord of the Ringsin Mordor ja Mount Doom on kuvattu tuolla. Päivällä käytiin vielä Craters of the Moon -nimisessä paikassa ja Wai-o-tapussa sijaitsevassa Mud Poolissa. Ei siis menty ite pooliin, vaan äimisteltiin reunalta :D! Kohtuu lämpimän näköisiä paikkoja ovat molemmat! Pikkusen siinä tulee mieleen, että koskakohan se mossahtaa maa alta kokonaan! Craters of the Moonissa on kymmenkunta kraatteria, joista nousee höyryä ja pulppuaa mutaa ja miljoona pientä halkeamaa maassa, joista kaikista tupruaa höyryä. Mud Pool puolestaan on nimensä mukasesti mutalammikko, mutta tietysti kiehuva sellainen ja ihan jäätävän kokonen!

Yöpaikaksi tällä kertaa valittiin Waikite Hot Pools, joka on ulkoilmakylpylä ja samassa paikassa on myös leirintäalue. Ainoana erona normaaleihin ulkoilmakylpylöihin on, että tämä ottaa vetensä suoraan viereisestä lähteestä ja altaijen vesi on ihanan kuumaa 37-42 astetta! Lähteestä otettavaa vettä ei voi tieten suoraan ohjata altaisiin ku se on 98 asteista. Näillä on semmoset systeemit, millä ne kierrättää vettä, niin että se ensin vähä jäähtyy :). Mutta kerrassaan upea paikka, saa pulikoida tänään ja huomenna aamulla niin paljon ku jaksaa ja pääsee myös äimistelemään ihan lähteen vierellekin. Lähteestä lähtee sitte pikkunen joki, jonka kiehuva vesi laskee muutamien kilometrien päässä normaaliin jokeen. Tuo joki kulkee tästä meijän motorhomen eestäki ja semmonen jatkuva höyry tässä kämpsiten ympärillä pyörii. Tässä ei onneks haise pilaantunut kananmuna niin ku nuilla monilla mutamestoilla! Täytyy kyllä sanoa, että meneepi reissun kärkikohteijen joukkoon :). Kuumilta altailta on näkymät ympäröivään metsään ja maaseudun rauhaan, aurinko paistaa kauniisti ja tunnelma on idyllinen. Eikä hintakaan ollu paha 20$/kärsä sisältäen leirintäaluepaikan.











1 kommentti:

  1. Heippa!
    Olisipa mukava päästä välillä killumaan noihin lämpimiin altaisiin. Täällä onneksi pahimmat pakkaset näillä näkymin ohi, enää -6. Tänään mennään Turkansaareen katsomaan tiernapoikaesitystä ja katsomaan millanen joulutunnelma siellä on.
    Joko teillä on siellä joulun odotusta.

    t. Äitee

    VastaaPoista