lauantai 15. joulukuuta 2012

Bula Fidziltä!

15.12. Lauantai

Onnistuneesti vaihettiin taas maisemaa ja laskeuduttiin Nadiin torstai -aamuna. Lentokentällä ei ollu päästy ees tullin läpi, ku vastassa oli musisointiporukka pienten kitaroijen kanssa hymyssä suin :) "BULAAAA!!!" Tuli kyllä heti semmonen hilpeä olo!

Mitään majotuksia ei ollu buukattuna etukäteen, joten aika h-moilasina taas siinä hetki oltiin. Lentokentällä oli kuitenki paljo pieniä matkatoimistoja ja lähettiinki yhen mukavan tätin matkaan sen toimistoon kattomaan eri mahollisuuksia. Päädyttiin yhteen yöhön hostellissa, jonka jälkeen neljä yötä Mana -saarella paratiisissa. Fidzi koostuu yli 300:sta saaresta, joten aika pullalla sitä piti valita, mille saarelle menee. Haluttiin vaan hyvät snorklausmestat ja meille sopiva budjetti.

Jo heti lentokentällä saatiin tutustua käsitteeseen "fidzi time", joka tarkottaa käytännössä erittäin kiireettä ja hyvin liukuvalla aikataululla :D! Ooteltiin hostellin kuskia jotakuinki kolme varttia, ku se oli tulossa "heti" muutaman kilsan päästä hakemaan meitä.

Mentiin ekaksi yöksi Smugglers Cove backpacker -paikkaan. Se oli rannalla, mutta siitä kohtaa ranta ei ollu mitenkään kummonen. Siis snorklailuun tms. Vesi oli kyllä lämmin ku lehemän maito! Päivä meni aika lailla relaamiseen, ku aikasen lennon takia yöunet oli jääny aika vähäseen. Risto veti tirsaa yli kolme tuntia :D!

Meillä oli kämppiksenä yks saksalainen, joka neuvo meijät tien toiselle puolelle Bamboo Cafeeseen. Mentiinki sinne syömään illallista ja siellä oli hyvä meininki. Illallisen jälkeen paikan henkilökunta otti esiin kitarat ja kavaa juotiin aina viisujen välissä. Fidzin omanlaisen aikakäsityksen lisäksi paikalliset on superilosta porukkaa, joilla on kokoajan pieni pilke silmäkulmassa :).

Perjantai -aamuna meijät noudettiin hostellilta yheksältä. Siinä oli taas kaikennäköstä hässäkkä kun lisää porukkaa oli tulossa samalle paattikyytille korean lennolta ja ties mistä. Meijän kans samalle saarelle pääty Brian USA:sta, joka on kohtuu hauska hahmo. Se on yli viiskymppinen, mutta sielultaan nuori. Lisäksi neljä slovenialaista naista.

Manalle rantautuessa vastassa oli taas soittoa ja laulua :). Saatiin myös kukat hiuksiin. Paikassa on kyllä tosi mukava tunnelma! Ranta on hyvä, paljon hiekkaa ja helppo mennä uimaan. Korallit ja snorklaus ei oo paras mahollinen, mutta kyllä tuolla veessä viihtyy. Korallit on joissain kohti tosi kauniita ja erikoisiaki - värikkäitä ja mielenkiintosen näkösiä kaloja - löytyy. Vesi on niin lämmintäki, että ei tuu kyllä kylmä snorklatessa. Tänään nähtiin yks pipefish, mutta ei kyllä osattu tunnistaa, että mikä. Näkyvyys on veden alla pikkasen huono, se vissiin liittyy tähän vuodenaikaan.

Me ollaan majottuneina pieneen rantamökkiin, joka on aika iso. Aika ristiriitanen kuvaus :O. Mökissä on vaan sänky ja pikkunen pöytä, mutta paljo lattiatilaa. Kylppärissäki on tilaa vaikka tanssia! Vettä tulee hanoista välillä vähemmän, välillä ei ollenkaan. Saariolosuhteet! Meillä on ruoat sisällytettyinä hintaan, joten ei tarvi turhaa aprikoija mitä söis. Aamupalalla, lounaalla ja illallisella on määrätyt sapuskat, jotka on ainaki tähän asti ollu maukkaita.

Nähtävästi nyt saattaa olla tilanne se, että tänne iskee trooppinen syklooni, joka on kategoria 4 tai 5. Onneksi keskus menee näillä näkymin 100km ohi, mutta huomenna illalla 16.12. mahollisesti ei kukaan enää pääse lähtemään mihinkään saarelta ja täytyy varautua >18m/s tuuleen, puuskissa jotain 30m/s. Helemihomma! 18. päivä pitäs lentää Nadista Los Angelesiin, kattotaan miten käy. Hommaa voi seurata osotteessa http://www.met.gov.fj

Tässä on nyt päivän mittaan saarella tehty valmisteluja pahinta varten. Kattoja on naulailtu paremmin kiinni, hiekkasäkkejä laitettu mökkeihin painoiksi ja pahiten repsottavat peltikatot viety kauemmas jemmaan. Äsken tuli vielä lasti ruokaa ja tarvikkeita Nadista, joten homma alkaa olla hallussa. Viereiseltä resortilta porukka köijättiin Nadiin, mutta meille on vakuuteltu, että on turvallisempaa pysyä täällä Manalla. Meillä on riutta saaren edessä, joka suojaa pahimmilta myrskyaalloilta. Saarella on myös yks korkea kukkula, johon pystyy kiikkumaan tsunamivaaran iskiessä. Se ei kyllä oo tavallista sykloonin yhteyessä. Kaikki on jemmannu vesipulloja huoneiseen ja porukka on siirretty kauimmaisista huttusista lähemmäs päärakennusta niin, että ollaan sitte paremmin läjässä ja kommunikaatio pelaa.

Bula!

 Sandbankillä snorklaaminen jäi toiseen kertaan.


 Mana Island from lookout point.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti