maanantai 17. joulukuuta 2012

Syklooni Evania odotellessa...

Nyt, kun syklooni on ohi, niin uskaltaa julkasta tunnelmia ennen myräkkää. Ei kehannu turhaa kotiväkeä huolestuttaa :).

16.12. Sunnuntai

Tunnelma on kiristyny ja vitsit alkaa olla vähissä, kun uusimpien tiedotteijen mukaan kyseessä on mahollisesti pahin koskaan Fidzille iskeneistä syklooneista: Evan, kategoriaa 4 tai jopa 5 ja suuntana suoraan Mamanuca- ja Yasawa -saaret tai pari sataa kilsaa tästä pohjoseen tai jotain...ennusteet päivittyy kokoajan. Samoalla tuho oli melkonen ja myrsky ei matkalla oo ainakaan laantumaan päin.

Eniten ehkä hirvittää odotettavissa oleva meriveden nousu tai niin kutsuttu myrskyaalto (storm surge), joka on vähä niinku tsunami. Normaalistikin nousuveden aikaan vesi ylettyy lähes päärakennuksen lattian tasolle, mitä se sitten oliskaan myrskyaallossa... Tolpille rakennettu talo ei muutenkaan vaikuta mitenkään tukevimmalta maholliselta. Sitten on tietty puut, jotka tuuli repii juurineen ja kaikki muu ympäriinsä lentelevä kama. Kumpa ois tullu kypärä matkaan! Heh!

Herättiin eilen Riston kans tilanteen vakavuuteen ja ruettiin miettimään vieläkö täältä vois päästä jotenki pois. Tänään iso vene tekee vielä kierroksen tällekki saarelle ja siinä kyytissä pääsis Nadiin. Päätettiin lähtä joka tapauksessa sinne. Lentoja Nadista pois tuskin saa, jos myrskynsilimä iskee. Muutaman kerran jonotettiin Air New Zealandin puhelinpalveluun. Kolmelta yölläki se oli ruuhkautunu, joten ei taija olla toivoa saaha lentoa pois täältä.

Iiro on tehny Suomessa selvitystyötä netin kautta ja laittanu meille tärkeitä yhteystietoja konsulaatteihin. Turvallisinta on Viti Levun saarella eli "pääsaarella" jossain korkeammalla kohalla. Sinne siis.

Hurjinta on se, että meijän vieressä oleva lomaresortti on evakuoitu tyhjiin, mutta toisella puolella oleville backpacker -mestan ihmisille ei oltu kerrottu sykloonista lainkaan. Ollaan oltu tähän täysin paikallisten ihmisten tiedon varassa, jota ne nähtävästi jakaa selektiivisesti. Kaikki tieto ei myöskään tunnu perustuvan faktoihin, vaan enemmänki mutu-tuntumaan. Onneksi meillä on ollu netti käytössä josta on saatu luettua sykloonin kulusta ja mahollisesta vahingoista.

Pietään sormet ristissä, että puhuri kääntyy pois tältä alueelta. Siihen asti ei kai auta muuta ku yrittää varautua pahimpaan.

1 kommentti:

  1. Heippa!
    No hyvä ettette huolestuttaneet meitä:) Oltiinhan me tosiaan huolissaan. Onneksi kaikki päättyi hyvin.
    Turvallista loppureissua.

    t.Äitee

    VastaaPoista