tiistai 18. joulukuuta 2012

Syklooni Evanin pyörteissä

18.12. Tiistai

Selevittiin hommasta ehjin nahoin! Täytyy vaan todeta, että ihme sählääjiä nämä paikalliset! Tiiossa oli, että tulossa on yks pahimmista syklooneista vuosikymmeniin ja silti ei tunnuta laittavan tikkua ristiin, että pistettäis paikat siihen kuntoon, että tulee mahollisimman vähä tuhoja. Tässä meijänki hotellissa terassituolit ja -pöyät jätettiin pihalle, kukkaruukut ja kaikki pikkanen tilpehööri, kuten kukkamaljakot ja menut on pöyillä, päivän spesiaalit ym. kyltit pihalla. Ite oisin kyllä vieny varastoon... Roskiksia ei viety pois pihalta eikä tyhyjennetty - kait se on kiva keräillä ne roskat parin päivän päästä taas kaduilta uuestaan... Siinä vaiheessa ku ensimmäinen pöytä hotellin sisäpihalla kaatu ja lasinen pöyän kansi hajos, niin alkovat vähä keräillä pöytiä takas sisälle. Tosi fiksua siinä vaiheessa, ku kookospähkinöitä ja puun oksia lentelee päähän. Ilmassa lentelevät mainosplakaatit ja irtirepiytyneet pellit on yks vaarallisimmasta asioista myrskyssä, mutta eipä niitä oltu keräilty pois saati ruuvattu paremmin kiini. Pistää pikkasen miettimään tuon kriisiavun antamista tuhojen korjaamiseen...

Joo, mutta olihan tuo kokemus. Sähköt oli välistä poikki, mutta ei koko aikaa, ku hotellilla oli oma generaattori, niin se kuitenki pelas kohtuu hyvin. Muutenki täällä hotellissa jatkettiin kohtuu samalla meiningillä ku ennenki. Aulassa ja ulos asti auki olevassa ravintolatilassa palvelu pelas, vaikka tuuli visko pihalta sisälle lehtiä ja oksia. Ravintolan pöytiä siirrettiin sitämukaa sisällepäin ku tuuli alko niitä liikuttamaan. Aika absurdia :O!

Kaikkiaan tuhoja lienee kuitenki tullu aika paljo, vaikka tietoa niistä ei oikeen vielä oo. Me taijettiin olla loppujen lopuksi aika turvallisella maaperällä. Valtakunnallinen sähköverkko ei oo toiminnassa, eikä tietoa sen palautumisesta ole. Lentokentällä navigointisysteemit on pois pelistä, joten lentoja ei tule eikä lähe ihan heti. Useita tuhansia ihmisiä on joutunu jättämään kotinsa, ku katot on lentäneet pois. Paikoin kai tulvii. Pihalla on paljo katoilta lennellyttä peltiä, joka on vahingoittanu autoja ym. Puita on poikki ja runkoja ja isoja puiden paloja on missä sattuu. Kaikennäkösiä kylttejä on ympäri ämpäri.

Todella outoa on myös surkea tiedon kulku. Sykloonin tulo oli tiiossa jo ainaki viis päivää ennemmin, mutta tiedon murusia alko tippuilemaan vasta pari päivää ennen h-hetkeä. Useat uutistoimistot maailmalla on otsikoinu, että kaikki turistit evakuoitiin pienemmiltä saarilta Nadiin. Lauantai-iltana Manan saarella meille kerrottiin, että sunnuntai aamuna tulee paatti vielä käymään saarella 10.30, ja siinä voidaan vielä poistua, JOS HALUTAAN. Sunnuntai-illasta lähtien tuulet voimistu jo niin, että mikään laiva ei operoinu.

Meille ei missään vaiheessa kerrottu, että on vaarallista jäähä Manalle, vaan ennemminki henkilöstön toimesta kannustettiin jäämään saarelle. Sanottiin, että Nadissa tulee olemasn kaikki paikat sekaisin ja "sitte ootte omillanne, täälä saisitta ilimaista ruokaa ja juomaa koko ajan". Kaikki syklooniin liittyvän tiedon hankinta ja mahollisen tuhovoiman ja vaarallisuuden arviointi oli omissa käsissä, henkilökunta vain vähätteli tuhovoimaa. Ja poistuminen toki omakustanteista. Meitä oli 19 turistia Rotu Kinin majapaikassa Manalla ja samaan paattiin meijän kans nous 11 muuta turistia. Saarelle päätti jäähä vielä 6 turistia sekä henkilökunta. En tiiä onko ne vielä jollain keinoin tullu sieltä pois myöhemmin samana päivänä tai jos ovat jääneet, niin miten on käyny.

Ollaan tavattu paljo ihmisiä, jotka on evakuoitu - eli pakotettu lähtemään saarilta. Ja heille on järjestetty kyyti ja majotus Nadissa. Mutta kaikkien ihmisten kohalla näin ei oo. Ja mikäli Fijin hallitus on jossain vaiheessa antanu määräyksen evakuoija kaikki turistit, niin se tieto ei koskaan saavuttanu meitä. Eikä tämmöstä tietoa kyllä löyvy Fijin hallituksen nettisivuiltakaan. Tämän sykloonin nähtyä ja koettua ei kyllä enää ihmetytä yhtään, että myrskyjen tai tsunamien yhteyessä tulee niin aineellisia- kuin henkilövahinkojakin.

Maanantai -aamusta asti on sitte käytännössä oltu hotellin tiloihin sidottuina. Maanantaina ei tietenkään enää puolilta päivin ollu puhettakaan ulos menemisestä. Aika on sitte kulunu pääosin poristessa ihmisten kanssa, netissä surffatessa, lukemalla ja tietty myrskyä töllistellessä. Hotellilla tosiaan toimi netti koko ajan vaikka kännykkäverkko sammu heti alakutekijöissä. Hotellin aulassa istu koko päivän toistakymmentä ihmistä sykloonia 'ihailemassa'. On tavattu paljo hauskoja hahmoja, joitten kans on ollu mielenkiintonen jutella. Tänään voi jo mennä ulos, mutta ei ole järkeä lähtä kovin kauas hotellilta. Vaan muutama kauppa ja ravintola on avannu ovensa, Nadin keskustaan ei ihmisiä ees päästetä ja kaduilla on vaarallista kulkea pudonneitten sähkölinjojen ym. takia. Sähköt on toki katkaistu koko kaupungista jo ennen linjojen hajoamista. Käytiin kävelemässä rannalla reilun kilsan päässä, eikä tuhot näyttäny kovinkaan pahoilta. Jonku verran oli romua ja roskaa ympäriinsä, sähkölangat roikku tolpista sikinsokin, mutta kaikki talot oli pystyssä eikä merikään ollu pahasti tulvinu. Meijän hotellin ravintolasta alkaa ruoka loppua ja jostain syystä generaattorikaan ei enää pyöri. Automaatit ei vielä toimi, mutta meillä on vielä jonki verran käteistä. Hotellin viereinen kiinalainen rafla pelaa, generaattori pörisee koko ajan :)

Viimisimpien tietojen mukaan meijän lento on siirretty lähtemään huomenna klo 17, sitä siis ootellessa.

Tässäpä kuvia. Kiitos myrskykuvista kuuluu suurelta osin Richardille, joka urheasti kävi tuulessa kameran kanssa häärimässä :D!





 Hotellin uima-allas.


 Hotellin sisääntulo.


 Hotellin aulassa mrskyä pitämässä.


Hotellin sisäpiha.











 Myrskyn uhri :(



4 kommenttia:

  1. No onpahan jälkipolville kertomista ja kokemuksena varmaan näin jälkeenpäin tarkasteltuna ihan mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  2. Onha varmaan ollu aikamoinen myräkkä! Hyvä että kuitenkin selvisitte ehjin nahoin ja pääsitte jatkamaan matkaa. Itekki ku nuita uutisia lueskelin sykloonin lähestymisestä sain semmosen kuvan, että kaikki paikalliset ei oikein suhtaudu tilanteeseen vakavasti, vaikka viranomaiset kuin varotteliskin.

    Täällä vielä tämä viikko gradun vääntämistä ja sitte pikku huili joulun ajaksi.

    -I

    VastaaPoista
  3. No on teillä ollut siellä aikamoiset kokemukset. Täällä kyllä myötäelettiin mukava ja odoteltiin tietoja teidän tilanteesta, kun kuultiin tulevasta myrskystä. Onneksi selvisitte tilanteessta ja nyt olette ilmeisesti jo vähän isommalla mantereella. Terkkuja ja hyvää joulun odostusta täältä talvisesta Kuopiosta.

    terkuin ja halauksin Eevuli ja Harri

    VastaaPoista
  4. Hei!
    Kylläpä olikin ihan kunnon myräkkä kuivta päätellen. Onneksi olitte turvallisessa paikassa. Täällä pakkanen paukkaa nurkissa. Puitten latvat on nyt täynnä tilhejä, jokohan siirtynevät etelämmäksi.
    Kuusi on kannettu sisään ja odotellaan Iiro-tonttua koristelukaveriksi.
    Rauhaisaa joulun aikaa sinne Perun perukoille.

    Äitee

    VastaaPoista