sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Hanoi, Halong City ja Cam Pha

14.10. Sunnuntai

Huolimatta meijän päivämääräkömmähdyksestä hotellivarauksen suhteen oli Hanoi Silver Hotellin vastaanottokomitea torstaiaamuna lentokentällä odottamassa :). Majapaikka sijaitsi Hanoin vanhassa kaupunginosassa.

Päivä menikin siinä hotellin lähiympäristöä tutkaillessa. Kuuden hujakoilla hotellille saapu Lien, Jaakko ja Eija (Jaakon äiti). Siinähä se ilta sitte meniki poristessa ja läheisen järven rannassa ravintelissa ruokaillessa. Eijalla oli matkassa meille läppäri, jonka oli käyny hakemassa iskältä ja äitiltä. Nyt sitten päästää taas jakamaan kuviakin, JES!

Hanoin vanhassa kaupungissa oli hirveä hulina, ku kapeat kadut oli täynnä skoottereita. Ja voi järkky niitä kuormia :D! Siellä oli kyytissä elävistä ankoista bonsaipuihin ja ei todellakaan mitään pieniä lasteja. Kaupungin metakka oli aivan hirveä, kun liikennettä oli paljon ja poppikoneet soi joissain liikkeissä tosi lujalla. Tööttiä ei Vietnamissakaan säästellä ja räikkä soi jatkuvasti. Tuntuu, että kaupunkiolosuhteissa korvatulpat ja hengityssuoja olis fiksuja varusteita. 

Perjantaina lähdettiin aamupäivästä kohti Halong Citya. Nyt kun reissataan yhdessä Lienin kanssa, niin meillä on helppoa. Ei tartte ite miettiä miten päästään paikasta toiseen ja mitä pitäis kyydistä maksaa. Mentiin taksilla ensin Hanoin bussiasemalle, josta matka kohti Halong Citya jatkui julkisen liikenteen bussilla. Ei meinannu olla senkään bussikyydin hankkiminen helppoa. Bussiasemalta lähti Halong Cityyn ainakin kahden eri firman kyytejä. Lien oli mennyt näistä toisella, eikä ollu firmaan tyytyväinen. Bussi oli ollu ylibuukattu, niin että parhaillaan yhellä penkillä piti istua kahen matkustajan. Haluttiin matkustaa Hoang Long -yhtiön bussilla Lienin aiempien kokemusten perusteella, mutta lipun ostaminen tämän firman bussiin ei tuntunu olevan kovin helppoa. Toisen firman edustajat piiritti meitä kokoajan ja koitti houkutella heidän kyytiinsä. Kun Lien sanoi heille kieltävän vastauksen tuli vastapallona haukkuja, että on tyhmä jne... Hoang Longin edustajat puolestaan ei jostain syystä myyneet meille ennakkolippua Halong Cityyn asemalta. Viimein oikea bussi tuli kuitenkin asemalle ja mentiin muina miehinä kyytiin. Noin 40 minuutin oottelun jälkeen matka sitten alkoikin. Hintaa noin 150km bussimatkalle kertyi 90000 dongia per kärsä (~3,5e).

Matka Hanoista Halong Cityyn kesti 5 tuntia ja välissä oli yks kymmenen minuutin pysähdys. Täytyy sanoa, että tuolla pysähdyksellä oli ehkä yks kauheimmista vessoista tällä reissuilla. Naisten vessassa oli vaan iso laatotettu huone, jossa seiniä kiersi paikalliset reikävessat jalanjälkineen. Eli kaikki akat vaan sinne vierekkäin pyllistelemään. Haju oli ihan kauhea ja omat paperit piti tietty olla mukana. Ostettiin pysähdyspaikalta banaaneja ja paikallisia kakkusia. Ne oli kyllä tosi hyviä! Se oli jotain riisistä, herneestä ja yrteistä tehtyä jutskaa, joka oli kääritty banaaninlehtiin. Väri oli pikimusta ja koostumus muistutti ehkä vähän tuoretta lakritsia. Sisällä oli keltaista mömmöä, joka vaikutti hedelmän paloilta. Olivat tosi maukkaita :)

Halong Cityssa otettiin taksi hotellille, jonka Lien oli varannu etukäteen. Huoneen hinta oli 500 000 dongia, mutta lupasivat vielä 100 000 alennusta, kun ollaan useampi kuin yksi yö. Hinta on siis alle 15 euroa yöltä. Huoneet on tilavia ja ihan siistejä, mutta aamupala ei sisälly hintaan. Meillä on Riston kanssa kahen hengen huone ja Jaakko, Lien ja Eija on kolmen hengen huoneessa. 

Eilen mentiin kylään Lienin äitin luo noin 30 kilometrin päähän Halong Citystä. Lienin äiti oli tosi liikuttunut tavatessaan Eijan, joka on ollu Lienille Suomessa varmasti todella isona apuna ja myös hyvänä ystävänä. Ja tietysti liikuttunut myös siitä, että näkee tyttärensä pitkästä aikaa. Lien on ollu Suomessa jo vuoden verran ja nyt tuli ensimmäistä kertaa Suomeen muuton jälkeen käymään Vietnamissa.

Lienin äitin kotikylä oli pieni kylä, jonne mentiin kahdella eri bussilla ja loppumatka vielä taksilla. Kylän lähellä oli iso hiilikaivos, jonka vuoksi joka paikka oli täynnä mustaa hiilipölyä. Katujen varsilla oli tolppien nokissa sadettajat, joitten avulla tiet pidettiin kosteina varmaanki pölyämisen vaimentamiseksi. Kylän läpi meni pieni joki, mutta senkin vesi oli hiilipölystä aivan mustaa.

Lienin äiti ja veli asuivat vaatimattomassa kaksikerroksisessa asunnossa. Alakerrassa oli yksi huone ja pieni vessa. Ylhäällä oli yksi huone, joka oli jaettu matalalla seinällä kahteen osaan, niin että Lienin äiti nukkui toisella puolella ja veli toisella. Lienin äiti oli laittanu meille tosi hyvää ruokaa ja saatiin käydä syömään heti kun tultiin. Syötiin riisiä, keittoa, kalaa ja wokkia, jossa oli muun muassa etanoita ja banaania. Oli tosi maukasta! Wokissa oli myös lihasiivuja, jotka oli koiraa tai jotain muuta herrrrrkkua :) Täällä Vietnamissa osataan kyllä käyttää mahtavasti kaikkia erilaisia yrttejä ja mausteita. 

Lounaan jälkeen käveltiin Lienin veljen kanssa kylän budhalaista temppeliä katsomaan. Nähtiin matkalla paljon hiilikaivostyöläisiä, jotka oli menossa työvuoroon tai tulossa työvuorosta pois. Ne, jotka oli tulossa työvuorosta pois oli yltä päältä mustia. Porukka oli hymyileväistä ja saatiin ottaa niistä kuvia. En tiiä mitä ne vitsaili, mutta yks tarjos mulle olalle sen ihan pikimustaa laukkua. Sitten se lähmäs mua kädellä olkapäälle ja siihen jäi musta käden jälki. Kaikkien vaatteet oli tuli aika likasiksi ja meikäläisen jalat oli ihan pikimustat, kun kävellin lipposilla. 

Myöhemmin mentiin vielä läheisen isomman kaupungin torille. Mentiin sinne taksilla, kun matkaa oli noin 14 kilometriä suuntaansa. Markkinakaupungista me Riston kanssa jatkettiinki matkaa takasin Halong Cityyn, kun ei me kaikki oltas mahuttu nukkumaan Lienin äitin tykönä. Vähän hirvitti, että miten me osataan takas kahestaan, mutta hyvin se suju. Jaakko, Lien ja Eija jäivät Lienin äitin tykö yöksi ja tulevat takaisin Halong Cityyn vasta tänään. 


Sähköasentajien taidonnäyte Hanoissa.


Eija, Lien, Jaakko ja Risto.


Lien, Lienin äiti, veli ja serkku.


Lounas Lienin äitin kotona.




Kaivosmiehiä.






Eija erottuu joukosta.


 Lienin äitin koti kadun varressa toinen oikealta.



Olivat kai myytävänä.


Lihatiskin herkkuja kadun varrella.


Läheisen kaupungin markkinoilla.





2 kommenttia:

  1. Huippu tuo nokikolarikuva :D.

    ->Z

    VastaaPoista
  2. No tulihan ne mustit sit kuitenkin nautittua :D

    VastaaPoista