keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Gorkhi Terelj and Bogd Khan National Parks

12.9. Keskiviikko

Oltiin kolmen päivän retkellä maaseudulla ja toinen yö mongolialaisessa perheessä ja toinen kasakkiperheessä. Retken tiimellyksessä mongolialainen ruoka on osoittautunut aivan kamalaksi! Ruokakulttuuri on molemmissa kohtuu samanlainen ja suorastaan ällö! Ugh! Läskinen lampaanliha, kuivattu suolaton juusto, uppoöljyssä paistetut hässäkät ja maitotee suolalla on mongolialaisten perusevästä. Tuplaugh!!! Koko jurtta lemus lampaalle ja hevonpaskalle (käytettiin lämmityksessä).

Jurttamajoitus sen sijaan oli miellyttävä. Ympyränmuotoisen jurtan keskellä on kamina, jolla mökin sai mukavan lämpimäksi. En sitte tiiä, millasta ois asua niin että kaikki perheenjäsenet on samassa tilassa 24/7...hermohan siinä menis!

Upeat oli maisemat reissulla. Vähän oli vuoria ja sitten semmosta aaketa laakeeta. Lampaita, vuohia, lehmiä, hevosia ja jakkeja laidunsi paljon pitkin aroja. Puita ei juurikaan kasvanu ja siks lämmitys/kokkaus olikin osin lannan varassa.

Tänään käytiin rattastamassa semivilleillä hevosilla. Onneks oltiin Riston kans molemmat oltu jo kerran aiemmin heposen kyytissä nii mentiin ko muikut Rovajärvessä! Lähettiin kylältä kohti ehkä 5km päässä olevia luostarin raunioita Bogd Khanin kansallispuistossa. Hepojen ohjaaminen oli yksinkertasta: kun sanoo "thsuu" ja kopauttaa vähä kannoilla, niin vauhti kiihtyy. Vetämällä suitsista hiljenee. Heh :D! Riston heppa oli joku hirmu, jota käytettiin villien hevosten kiinniottamiseen. Se pelekäs kaikkia lentäviä roskia ja erikoisia ääniä. Meikän hevonen taas oli vähä yksinäinen sielu ja laiskanpulskea. Se pieri jatkuvasti ja halus kokoajan mennä 50m muita jälessä. No se käynti olikin kohtuu miellyttävää eikä käyny persuuksiin niin kipiää ku ravaaminen.

Tämä meidän retki oli Golden gobi majapaikan järjestämä ja ei voi muutako kehua. Meitä oli seittemän henkeä, mikä oli aivan sopiva määrä ja varmaan myös aikalailla maksimi. Tosi hyvä porukkahenkiki oli :).

Huomenna muutes kohti Pekingiä junalla. Saatin ku saatiinki liput...long story! 80€ per kärsyli. On ollu niin järkyttävä kiire, että ei tässä oo ehtiny pitempiä tekstejä kirjottaa :D Ei ole lomasta tietoakaan vaan räveltäminen on rankkaa puuhaa!!






1 kommentti:

  1. Heippa!
    Olipa taas upeita kuvia, mutta Henna ei näy missään kuvassa ,läppäri vissiin taas toimii.
    Paikat näyttää aika samanlaisilta,mitä on nähnyt telkkarista, varmaan ikimuistettavia kokemuksia taas kertyy tuolta reissulta, ainaskin ruuat jää mieleen.
    Vaikka Risto on tuolla maailman äärissä, sille tulee paketteja. Mitähän lie tilannut, mutta paketti painoi kuin synti,kun tänään hain postista.
    Terkkuja kasakoille!
    Äitee

    VastaaPoista